Πρωτομαγιάτικο στεφάνι με ύφασμα και μαρκαδόρους

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι με ύφασμα και μαρκαδόρους

Την Πρωτομαγιά γιορτάζεται η άνοιξη αλλά κι η επέτειος της εξέγερσης των εργατών. Κι ένα από τα έθιμα αυτής της μέρας είναι η δημιουργία στεφανιών από λουλούδια. Τι θα λέγατε φέτος να φτιάξουμε πρωτομαγιάτικο στεφάνι με ύφασμα και μαρκαδόρους;

 

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 1 (800x600).jpg

Πέρα από τον όποιο συμβολισμό κρύβει το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κάτι που το κρατάμε μόνο για έναν μήνα και στη συνέχεια συνήθως το πετάμε. Με το συγκεκριμένο όμως στεφάνι με ύφασμα και μαρκαδόρους από την Fila Hellas μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά ένα οικολογικό στεφάνι και στη συνέχεια να διακοσμήσουμε με αυτό το σπίτι μας για όλο τον χρόνο! 

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 2 (800x600).jpg

Υλικά που θα χρειαστούμε:
μαρκαδόροι για υφάσματα Giotto Decor Textile
μαρκαδόροι για πολλές επιφάνειες Giotto Decor Metal
κόλλες Glitter Giotto Metallic
υγρή κόλλα πολλαπλών χρήσεων Giotto Gelik
σταθερό ύφασμα (επέλεξα καραβόπανο)
υφασμάτινες κορδέλες (επέλεξα 15mm και 25mm πάχους)
χαρτόνι συσκευασίας
ψαλίδι

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 3 (800x541).jpg

Αρχικά σχηματίζουμε τη βάση του στεφανιού πάνω στο χαρτόνι συσκευασίας σχεδιάζοντας δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 20 εκ. και 15 εκ. αντίστοιχα επί δύο φορές (με τη βοήθεια ενός διαβήτη ή δύο πιάτων). Κόβουμε με ψαλίδι περιμετρικά τις δύο βάσεις και στη συνέχεια τις ενώνουμε μεταξύ τους με υγρή κόλλα πολλαπλών χρήσεων Giotto Gelik, που είναι ιδανική για χαρτί, χαρτόνι, χαρτί Bristol, ξύλο, κεραμικά, ξύλο μπάλσα, φελλό και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο σχολείο ή στο γραφείο.

Μόλις κολλήσουν καλά οι δύο βάσεις, ντύνουμε τη διπλή πλέον βάση με λωρίδα υφάσματος (π.χ. καραβόπανο) που έχουμε κόψει σε πάχος 3 εκ. και μήκος περίπου 1,20μ.: απλώνουμε λίγη υγρή κόλλα σε ένα σημείο της βάσης του στεφανιού και εφαρμόζουμε την άκρη της λωρίδας υφάσματος πλαγιαστά πιέζοντας, μέχρι να κολλήσει καλά πάνω στο χαρτόνι. Στη συνέχεια τυλίγουμε όλη τη λωρίδα υφάσματος γύρω από τη βάση του στεφανιού, ενώ φροντίζουμε να καλύπτουμε κάθε φορά περίπου 0,5 εκ. της προηγούμενης στροφής, για να είναι πιο σταθερή η λωρίδα. Σε κάθε στροφή απλώνουμε λίγη υγρή κόλλα από τη μία πλευρά του στεφανιού, ενώ όταν φτάσουμε στο αρχικό σημείο, από όπου ξεκινήσαμε, σταθεροποιούμε καλά τη μία άκρη πάνω στην άλλη με λίγη ακόμη υγρή κόλλα. 

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 4 (800x610).jpg

Έπειτα βάφουμε τη βάση του στεφανιού χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους για υφάσματα Giotto Decor Textile. Επέλεξα την ανοιχτή πράσινη απόχρωση, που είναι νέον και "χτυπάει" στο μάτι! (Η συσκευασία περιέχει συνολικά 12 χρώματα -4 νέον και 8 κανονικά- μεταξύ των οποίων και σκούρο πράσινο χρώμα, που άφησα, για να χρωματίσω τα φύλλα.) Βάφουμε πρώτα από τη μία πλευρά της βάσης μας με σταθερές κινήσεις γεμίζοντας όλα τα σημεία, αν και οι συγκεκριμένοι μαρκαδόροι γλυστρούν πάνω στο ύφασμα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, ενώ διαθέτουν μύτη πάχους 0,4mm που βοηθά να χρωματιστούν καλά ακόμη κι οι άκρες της λωρίδας υφάσματος! Στη συνέχεια ακουμπάμε τη βαμμένη πλευρά της βάσης μας πάνω σε ένα κομμάτι χαρτόνι, για να μη βάψουμε την επιφάνεια εργασίας, και χρωματίζουμε και την άλλη πλευρά της. Αντιθέτως οι λεκέδες χρώματος βγαίνουν πολύ εύκολα με νερό και σαπούνι από τα χέρια, καθώς περιέχουν μόνιμη μελάνη με υδατική βάση, άρα είναι απολύτως ασφαλή για χρήση ακόμη και από παιδιά!

Κατόπιν σχεδιάζουμε με μολύβι πάνω στο ύφασμα λουλούδια με 5 πέταλα σε διαφορετικές διαστάσεις (π.χ. λουλούδια διαμέτρου 2εκ. / 3εκ. / 4εκ. / 5εκ. και 6εκ.), όπως επίσης και μερικά φύλλα (π.χ. μήκους 3εκ. και 5εκ. αντίστοιχα), τα οποία χρωματίζουμε από τη μία πλευρά επίσης με μαρκαδόρους για υφάσματα Giotto Decor Textile σε αποχρώσεις της αρεσκείας μας.

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 5 (800x544).jpg

Στη συνέχεια κόβουμε προσεκτικά με ψαλίδι τα λουλούδια και τα φύλλα και χρωματίζουμε και την πίσω πλευρά τους, αφού πρώτα τα ακουμπήσουμε πάνω σε ένα κομμάτι χαρτόνι, για να μη βάψουμε την επιφάνεια εργασίας. Αν έχουν μείνει λευκά σημεία, ξανατονίζουμε τα σημεία αυτά με τους μαρκαδόρους.

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 6 (800x600).jpg

Έπειτα, αφού στεγνώσουν εντελώς τα φύλλα και τα πέταλα των λουλουδιών, με τη βοήθεια της υγρής κόλλας πολλαπλών χρήσεων Giotto Gelik τα κολλάμε μεταξύ τους ανά 2 ή 3 διαφορετικές διαστάσεις και διπλώνουμε / τσαλακώνουμε ανασηκώνοντας προς τα πάνω τα πέταλα, για να δώσουμε τρισδιάστατο εφέ! Βέβαια μετά τον χρωματισμό με τους μαρκαδόρους για υφάσματα Giotto Decor Textile το ύφασμα γίνεται πιο σκληρό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για τη δημιουργία λουλουδιών! Στη συνέχεια κολλάμε τα λουλούδια και τα φύλλα πάνω στη βάση του στεφανιού χρησιμοποιώντας υγρή κόλλα πολλαπλών χρήσεων Giotto Gelik. Αν θέλουμε, αφήνουμε το πάνω μέρος του στεφανιού ακάλυπτο, για να δέσουμε αργότερα τις κορδέλες, αλλά και για να είναι μίνιμαλ η δημιουργία μας.

Tip: Σε περίπτωση που το ύφασμα παραμένει μαλακό και δεν τσαλακώνεται, ψεκάζουμε τα πέταλα με λίγη λακ! 

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 7 (800x600).jpg

Ως φινίρισμα διακοσμούμε τα λουλούδια και τα φύλλα με μαρκαδόρους για πολλές επιφάνειες Giotto Decor Metal και κόλλες Glitter Giotto Metallic τονίζοντας το κέντρο των λουλουδιών, για να θυμίζει γύρη αλλά και διάφορα άλλα σημεία, στα οποία θέλουμε να δώσουμε έμφαση. 

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 8 (800x517).jpg

Ειδικότερα οι μαρκαδόροι για πολλές επιφάνειες Giotto Decor Metal έρχονται σε συσκευασία 5 μεταλλικών αποχρώσεων (μπλε, κόκκινη, μπρονζέ, χρυσή και ασημί), από τις οποίες χρησιμοποίησα τη χρυσή, ασημί και μπλε. Είναι ιδανικοί για διακόσμηση επάλληλων στρώσεων -ακόμη και σε πάνω σκούρα επιφάνεια- κάρτας, χαρτονιού ξύλου, γυαλιού, δέρματος, κεραμικών, πλαστικού, πέτρας, πηλού Das και μετάλλου, ενώ περιέχουν αβλαβή χρώματα υδατικής βάσης και διαθέτουν μύτη 0,4mm. Μάλιστα έχουν ανεξίτηλο αποτέλεσμα σε πορώδεις επιφάνειες, ενώ αφαιρούνται από λείες επιφάνειες με βρεγμένο πανί. 

Επίσης η συσκευασία με τις κόλλες Glitter Giotto Metallic περιέχει 5 αποχρώσεις (μπλε, κόκκινη, πράσινη, ασημί και χρυσή) των 5,5ml η καθεμία, που χρησιμοποιούνται σαν κανονικό στυλό, για να δημιουργήσουμε λαμπερά και ανάγλυφα σχέδια πάνω σε διάφορες επιφάνειες.

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 9 (800x609).jpg

Στο τέλος δένουμε υφασμάτινες κορδέλες (π.χ. 15mm και 25mm πάχους) στο πάνω μέρος του στεφανιού σε σχήμα φιόγκου και τις στερεώνουμε με ένα ακόμη κομμάτι κορδέλας, το οποίο θα μας χρησιμεύσει, για να το κρεμάμε.

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 10 (800x624).jpg

protomagiatiko-stefani-me-ifasma-kai-markadorous 11 (800x600).jpg

*Ευχαριστώ θερμά την εταιρία Fila Hellas για την ευγενική παραχώρηση των προϊόντων!

Καλή Πρωτομαγιά!

Γράφει η Μαρία Υφαντοπούλου από το Όμορφη μέσα έξω και το Ονειροτέχνημα - Μαρία

_________________________________________________________________

Η Μαρία Υφαντοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κατεύθυνση αρχαιολογίας. Μικρή ήθελε να γίνει δασκάλα, αργότερα νηπιαγωγός, αλλά τελικά δεν ξέφυγε από τον χώρο των εκπαιδευτικών κι έγινε φιλόλογος! Το άπιαστο όνειρό της είναι να γίνει κάποτε συγγραφέας! Λατρεύει το γράψιμο, τα βιβλία, τη φωτογραφία και τη σοκολάτα, ενώ περνά ώρες ατέλειωτες μαγειρεύοντας υγιεινά, μιλώντας για καλλυντικά και ετοιμάζοντας χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες!

Και μην ξεχνάτε: 

Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!